12 de jul. 2009

Puigcercós: 'Esquerra ha aconseguit superar els dos objectius que es va marcar: 3.800 milions d’euros i arribar al 105 del rànquing per càpita'




‘Després de llargues negociacions, Esquerra ha aconseguit superar els dos objectius que es va marcar: 3.800 milions d’euros i arribar al 105 del rànquing per càpita. Vam dir 3.800 milions d’euros, perquè aquests més els que aporta la disposició addicional tercera sumen 5.000 milions d’euros, que representen la reducció de la tercera part del dèficit discal català.


Hem arribat, doncs, per primera vegada a la història, als 3.855 milions d’euros i al 105.6 en l’any de consolidació del rànquing per càpita. I també hem aconseguit que tots els tributs cedits quedin íntegres a Catalunya. Aquesta és, doncs, una decisió presa sense pensar en el Govern ni tampoc en el partit, sinó en el país. Avui l’Executiva Nacional d’Esquerra ha decidit avalar l’acord definitiu del nou sistema de finançament, a què aquest matí han arribat el govern català i l’espanyol. La fermesa i l’empenta d’Esquerra ha fet possible aquest acord. Esquerra Republicana, un partit de 10.000 militants, un partit independentista, ha estat capaç d’aguantar i resistir l’embat.


Com a president del partit, era conscient que estava arriscant. He arriscat i he guanyat. És evident que els 3.400milions d’euros que ens oferien tenien més valor que els 3.800 que reclamava la Cambra de Comerç fa 2 anys. La crisi i la caiguda dels ingressos els hi donen més valor, però nosaltres hem aconseguit superar 3.800 milions d’euros, que en la situació actual encara tenen més valor.Aquest acord s’ha produït després de dues negatives consecutives per part del Govern de Catalunya a les propostes del govern espanyol, perquè eren insuficients. No en tinguin cap dubte que la nostra actitud, la d’Esquerra, va ser crucial per no acceptar aquestes propostes.Aquest fet ha dilatat extraordinàriament el temps de negociació i entenc que per a molts ha estat extenuant. Estic convençut que el govern espanyol ha jugat també amb l’extenuació dels catalans i catalanes, per arribar a un acord, cansar-nos i fer-nos baixar l’expectativa.Algú podrà retreure’ns que no s’assoleix en els 3 anys previstos per l’Estatut, és veritat , però, no és menys veritat que partíem d’un Estatut ple de paranys, ambigüitats i contradiccions. No és aquest Estatut el nostre, com bé saben.


Vam ser nosaltres qui varem impulsar, el 30 de setembre de l’any 2005, un Estatut molt més ambiciós en l’àmbit del finançament. Però va quedar un Estatut retallat i Esquerra va dir que no. I ens va costar l’expulsió del Govern. Varem ser coherent perquè aquell Estatut no ens reportaria un salt qualitatiu que ens pogués situar a l’alçada de les comunitats autònomes amb règim foral, amb concert econòmic. Varem acceptar la decisió del poble de Catalunya en referèndum i vam dir que defensaríem aquest Estatut retallat amb ungles i dents. És el que hem fet durant un any. Esquerra porta un any treballant i pressionant al Govern de Catalunya, al Congrés de diputats i al Senat per arribar a aquests acord. Som conscients que el bon acord al què avui donem suport no és la solució definitiva al dèficit fiscal que pateix Catalunya. Només el dia que esdevinguem un Estat, és a dir, que tinguem una majoria per proclamar la independència o declarar que els impostos que paguen famílies i empreses catalanes romanen a Catalunya, podrem afirmar que s’ha acabat aquest problema.


Tanmateix és un bon acord pel país perquè aconseguim retallar una tercera part del dèficit fiscal, sumant aquest acord i els resultats de la Disposició Addicional Tercera.És un acord just perquè del total dels nous recursos addicionals Catalunya se n’endurà un 27,7%, molt per sobre del 16% que s’aplica en el sistema de finançament ja consolidat. És un acord exigent, perquè hem assolit un anivellament parcial del 75/25. Això implica en l’any de consolidació, amb el fons de competitivitat, el rendiment íntegre de tots els impostos cedits i la cistella. Avui, doncs, és un dia històric, hem aconseguit una cosa molt important, hem assolit una molt bon acord de finançament i avui marca un punt d’inflexió en la vida política. La gent avui pot veure que si es treballa, s’és constant i s’arrisca, la política és útil. Hem plantat cara a l’Estat i hem guanyat. I això és bo, però el nostre horitzó és el Concert Econòmic i la independència del nostre país i això ens obre portes a la Catalunya ambiciosa, deixem enrere la Catalunya que no confia en sí mateixa.


Caldrà també esperar el text definitiu de l’acord i de la LOFCA, l’acord estarà doncs condicionat a l’articulació d’aquest text. I no oblidin que amb 4 senadors i 3 diputats Esquerra és decisiva. Aquest és el límit al que podríem arribar amb l’Estat. Ara, però, ens caldrà sumar a més gent per anar més enllà. Comencem una etapa nova. Hem tancat el capítol del finançament, però no hem superat la constitució espanyola ni hem superat un Estatut retallat. Hem aconseguit un acord ambiciós en matèria de finançament’.

2 comentaris:

zel ha dit...

tema de guerra, ja ho saps, tothom vol el seu bocí de glòria...

Jo callo. Només dir que mossegaria els de ciu sencers.

Salvador Guinart ha dit...

No et possis coses a la boca que després s'agafen infeccions!, i au!, a veure metges, medicaments, "quartus"...
Petonets guapa!!!