29 d’ag. 2007

I ARA, SANTA TECLA


Doncs si, ja tenim la festa major a tocar. Fa pocs dies es va presentar el cartell de les festes, avui el programa (que per cert, l'he vist així per damunt i fa molt bona pinta), i mica en mica anirem desgranant cadascun dels actes que omplen de gent, els carrers de la ciutat. És un ambient especial el que es respira per la Tecla.
La meva experiència teclera es remunta cap allà l'any 1979 quan de ben petit picava bastons amb l'Esbart Santa Tecla. Eren aquells anys que la gent marxava de vacances fora de Tarragona per que les festes deixaven molt que desitjar. El seguici que hi havia aleshores era molt limitat. Magí de les Timbales, Gegants, Negritos, Nanos, Ball de Bastons, el Capítol de la Catedral, la Corporació Municipal i la Banda Municipal. Des de llavors he viscut sempre la Festa des de dintre. Primer com a bastoner, després com a mulasser i des de fa 9 anys amb el Drac de Sant Roc.
Fa més de 25 anys que m'arrossego per aquests mons de deu dintre del Seguici Popular. Ja començo a tenir una edat i malgrat algun moment de cansament, m'encanta participar de la festa. Però el que realment m'agrada i em fa molt feliç, es veure que malgrat la gent de la meva generació mica en mica es van apartant de la primera linea i resten en un segon terme, noves fornades de gent mes jove estan agafant el relleu de les entitats, assegurant així la continuïtat de la festa que tants i tants anys ens ha costat aconseguir.
Vaig doncs aquest post per tots i cadascuna d'aquestes persones que en els inicis del que ara coneixem com a les Festes de Santa Tecla, van anar recuperant tots i cadascun dels balls, bestiari, etc. També vull fer esment de tots aquells tècnics i personal de l'Ajuntament de Tarragona, que amb la seva dedicació i obstinació ens han portat on estem ara: gaudint d'una festa popular, al carrer, per la gent.
Hem vénen al cap un munt de noms d'homes i dones que ho han fet possible, però per por a deixar-me algun (i a més la llista seria enorme), no us fotaré la tabarra.
A totes i a tots, moltes gràcies.
Visca Santa Tecla!

19 comentaris:

mossèn ha dit...

el seguici !!! ... cada any surten moltes més coses ... es fa més llarg ... i per tant, més pesat ... no van a bon ritme ... ara passo ... ara m'aturo ... ara ... ara no hi ha ningú !!! ... coi, aparta´t que ja venen ... si sembla una cosa totalment diferent !!! ... per cert, si surten ties bones, callo ... salut

El Capità Tarragona ha dit...

El que més ganes tinc de veure enguany és el ball de dames i vells!!!

Salutacions!

Salvador Guinart ha dit...

Pel Mossèn

Ties bones, no ho se... si et serveixo jo tocant el timbal del Drac... :-DDDDD

Una abraçada amic!!!

Salvador Guinart ha dit...

Pel gran Capità Tarragona (i millor persona...)

Jo també tinc ganes. M'ha dit un mixonet que enguany no s'escapa ningú per molt republicà que sigui!!!.

A veure quines sorpreses hi hauran!.

Salut amic!

Anònim ha dit...

la sensació que tinc és que hi ha un grup important de gent que ho fa tot.
balls, castells, misteris...tot es porta a termini amb les mateixes persones...

no hi ha un pèl d'endogamia?? no serà que som un pèl tancats?

Miquel Strogoff

El Capità Tarragona ha dit...

Gracies pel compliment Salvador.

Seria un plaer coneixe't, a la propera trobada has de venir i així podrem xerrar.

si no, potser ens veiem per Santa Tecla, recorda que vaig vestit amb la bandera de Tarragona, encara que a vegades surto de paisà! :D

Salutacions Cordials

Anònim ha dit...

Està clar que això de Santa Tecla mou i remou la ciutat. Espero que ens veiem al llarg del seguici i de tota la resta d'actes (que n'hi ha un futimé) i que ho passem bé.

El Capità Tarragona ha dit...

Hola Salvador!

Passa't pel meu bloc que t'ha tocat un premi!

Salvador Guinart ha dit...

Pel Miquel Strogoff.

Abans de res, no acostumo a contestar a anónims, però com que la intervenció teva està feta en un to correcte i respectuós, aniré per feina.
En segon lloc, demanar-te disculpes pel retard alhora de contestar-te.
En tercer lloc, el tema que exposes suposo que dona per a una conversa tot fent una cervesa... no?.

Jo sóc de la opinió de que fa 15-20 anys, les mateixes persones - o pràcticament les mateixes - estàvem en diferents elements del seguici (i colles castelleres), i curiosament dintre de les confraries de Setmana Santa i no en el món del carnaval (parlo en general). Jo no crec que sigui un tema d’endogamia. Jo parlo per a mi. A mí el fet de fer coses a la meva ciutat, que vols que et digui, “me pone”. Sobre el que dius de les entitats, jo he estat en unes quantes i no he notat que siguin entitats tancades. En canvi, on si que són “algo” més tancades (entenc jo), és alhora d’optar a presidir la entitat. Hi ha entitats que passen de pares a fills amb tota la tranquilitat i naturalitat del món mundial. Si que és cert, que hi ha gent que pel sols fet de ser president “d’alguna cosa”, ja se li estarrufa el cos... i no foten res i és quan després tornen “els de sempre”, i gestionen l’entitat com cal. No se, estic rellegint el que t’he dit, i no se segur si m’he explicat bé. (segur que no).

Buenu, Miquel Strogoff, ja diràs el que.

Salut!

Anònim ha dit...

Agrait per l'atenció, disculpada la velocitat (faltaria més!!) i encomanada la cervesa...
Estic d'acord en que alguns teclers i/o futurs teclers (+25anys a la festa), vau tirar del carro quan no hi havia ningú, però és complicat que, per exemple, hi hagi una sana rotació a la gent que carrega els misteris, mentres un "veterano" tingui el "dret adquirit" de continuar fent-ho.
Molt d'acord pel que fa les presidències i juntes i resta de gent que remena les cireres...hi ha gent que sota l'excusa de preocupar-se per la festa, s'apropia de tot allò que pot, i tot dient-ho em ve al cap certa família fustera i una pobre somera que fins i tot va còrrer el risc de ser cremada....
Seguirem en contacte.
Miquel Strogoff

El Capità Tarragona ha dit...

Ei Salvador!

Doncs ara hauries de fer el mateix que he fet jo:

Escriu una publicació amb els 5 blogs que et fan pensar i mencionar qui te l'ha donat.

Els premis poden estar repetits, és a dir, que jo li hagi donat al Jordi Salvat no vol dir que tu no li puguis donar!

És fàcil!

Salutacions company!

Salvador Guinart ha dit...

Per l'anònim de l'1 de setembre:

És un ambient especial el que viu la ciutat aquests dies. I efectivament, (encara que no se qui ets), espero que ens veiem durant la festa (si pot ser en un estat etíl·lic, diguem-ne, "normal"), i que ens ho passem de conya marinera.

Salut!

Salvador Guinart ha dit...

Pel Miquel Strogoff

Tal i com escrius (m'encanten les teves subtileses), i per les coses que saps, entent que ets un "fester". Sobre el que dius del relleu generacional, jo ho tinc molt clar, jo no sortiré el dia que m'hagi d'arrossegar i fregar el ridícul. No li fas cap favor a la teva entitat que "t'estimes més que totes les coses". Jo tinc la sort de que pertanyo a una entitat (al Drac de Sant Roc), que d'entrada hi ha molt bon ambient, no hi ha les típiques rivalitats patètiques per ocupar cadira. Al contrari, les pobres Cantos (i d'altres, evidentment), es fan un fart de pencar a canvi de res. No puc dir el mateix d'altres entitats hon he estat. I no diré noms, evidentment.

L'exemple que poses sobre els passos de setmana santa... hi ha per fer un post a banda!. Hi ha molta mesquindat, nen, en aquesta ciutat. Alguns es pensen que per que porten "x" anys fent coses, i son amic de no se qui, i han sortit a no se quantes fotos, es pensen que són els amos de la ciutat. i son el que són, d'una banda uns miserables i per l'altre un putu portador de pas, bèstia, o el que sigui. No se si tu tens la mateixa sensació.

I per acabar, no sabia lo de la "familia fustera-festera i una pobre somera" (podría ser el títol de un llibre, no?). Otia, i com va ser això???, ho pots explicar o es veura massa el plumeru.... ;-)

Salut!

Anònim ha dit...

gràcies per lo de "fester", però no m'ho mereixo...ja m'agradaria ja...però no.
el "plumero" que tu dius, no em preocupa gaire, escric amb anonimat per què em cansa haver d'explicar "les meves veritats", i per què, què cony, quan vas de cara sempre et queda la esquena descoberta, la qual fa de llar de més ganivets que aquell local del carrer canyelles. no oblidem que la franquesa i l'honestedat són tan habituals com la virginitat als casaments que no són laics...
família fustera?....mmmmmm
somera???? mmmmmm
coi, si t'he de donar més informació o bé no ets el xartreser que recordo o bé vols que digui allò que ja saps...
Me n'alegro de que el drac funcioni bé, lo dels misteris, honora el seu nom, i igual que algunes meuques porten penó, d'altres macarres renegen amb el sant crist a coll...tot plegat, religiosament tan pur com aquella virginitat que abans esmentava
Miquel Strogoff

Salvador Guinart ha dit...

Ep Miquel Strogoff, que no vull perdre el contacte amb tu, eh???. Estas per aquí?????

Holaaaaaaa!!!!

Anònim ha dit...

....aquí estic, esperant que et treguis el son de les orelles i comencis a escriure alguna cosa...

per cert, què tal has vist les festes, podries explicar-nos un tema?
de qui va ser la brillant idea de carregar-se l'ordre dels actes del dissabte de festa major?
de la novata recièn arribada o del avi expert que porta tota la vida """""vivint""""" de i per la festa major???

miguel strogoff

Salvador Guinart ha dit...

Pel Miquel Strogoff

Nen, calla, calla... va ser al·lucinant. T'explico.
Arribo al local del Drac i em diuen: "no et canvïis que s'ha suspés i no sortim"
- Suspès?, el que s'ha suspès?
- El seguici...
- Per?
- Per que es preveia pluja i des de AHIR A LA TARDA s'ha suspès!

Nen, no m'ho podia creure!!!. Ara resulta que suspenem les coses 24 hores abans!!!!, això és de bojos!!!!.

I au, ja em veus girant cua i anant al Nàstic (que no tenia previst anar), i un cop va acabar el partit vaig anar a veure el concert del Sabina i el Serrat.

Doctor Corbella no se que em passa.

Salvador Guinart ha dit...

Pel Miquel Strogoff

Per cert, que m'ho deixava. Estic investigant de qui va ser la "brillant idea". Diria que de la benvinguda "bruja novata", però això són especulacions meves.

Un dia d'aquests em tinc que veure amb una persona i ella m'ho explicarà tot de "pu a pa".

Nen, no deixis de passar per aquí eh???.

Una abraçada.

Anònim ha dit...

jo no vull dir que hagi estat ella, però em sorprén que algú, amb la seva formació i experiència laboral, i per què no dir-ho, edat, hagi estat capaç de pendre aquesta responsabilitat...
saps? et sonarà mesquí potser, però a mi m'ha fet pensar això...en mans de qui estem? són professionals? o només són gent de partit??....ostres...si és que al final hauré d'obrir el meu bloc enlloc d'anar fotent estirabots per dels altres...
una abraçada
miquel strogoff