12 de nov. 2014

CAP A ON TIRAREM ARA?


Després del 9N, s’obre un nou marc de debat polític a Catalunya. Hi ha qui diu, i jo comparteixo aquesta opinió, que el President Mas té la paella del tempo pel mànec i que ara, passada la famosa data, podria deixar enrere a ERC com a “soci” de govern, i buscar altres aliats per, com a mínim, aprovar els pressupostos del 2015. A l’inici d’aquesta legislatura, quan es va firmar el pacte amb ERC, un dels punts que més “molestava” a CiU, era que abans del 2015 s’havia de convocar un referèndum. Ara, doncs, que aquesta “càrrega” en forma de mandat ja ha passat, el President Mas es troba alliberat per fer i desfer sense cap lligam. D’altra banda, tot i que l’objectiu, aparentment, sigui el mateix per ERC com per CiU, arribar a la independència, no tinc clar que la estratègia per arribar-hi sigui la mateixa. Segons he estat llegint, Convergència, i en aquest cas el President Mas, no tindria tanta pressa com pot tenir ERC. És més, hi ha qui parla de que es podria acabar la legislatura tranquil·lament. Això ens portaria al novembre del 2016. També he llegit que una altre “tàctica” del President seria aprofitar aquesta tirada que li ha donat el 9N, i des d’ara fins el juny de l’any vinent, intentar negociar amb Madrid un referèndum en condicions. Sembla que aquest camí, escoltades les declaracions d’avui en roda de premsa del president Rajoy, ara mateix es descarta per si sol. Per tant, només quedaria convocar eleccions, plebiscitàries o no, i a veure que passa.

D’altra banda, ERC té una mica més de “pressa” que el que aparentment, pugui tenir Convergència. Dins ERC, hi ha qui defensa en proclamar unilateralment una DUI, hi ha qui vol accelerar el màxim el termini per convocar eleccions... tot plegat fa que tinguem un panorama una mica incert.

I per acabar, hi ha el que jo anomeno la via Enric Juliana. El prestigiós periodista de La Vanguardia, va insinuar fa uns dies que el President Mas estaria “sondejant” a diferents personalitats de prestigi del món acadèmic, universitari, etc, per fer una llista més “ciutadana” i no tant de “partit”, amb un perfil més tècnic per arribar a més sectors de la societat catalana.


S’obre doncs, un horitzó ple de incerteses, i qui sap si d’aquí poques setmanes tenim alguna sorpresa. Estarem atents.

2 comentaris:

Wladimir ha dit...

Bon detall dels possibles escenaris possibles amic meu.

La meva opinió és que el millor seria fer a curt termini eleccions plebiscitàries i declarar la DUI. Negociar amb el govern del PP, no és ni factible ni viable, és a dir, una pèrdua de temps i crec que ja n'hem perdut durant masses anys, però ara no cal mirar enrere sinó endavant.

El que més em preocupa és que es miri tant els interessos de partit i no l'objectiu real que ha de ser la INDEPENDÈNCIA del nostre país. Tots junts farem molt més que no separats. Un cop aconseguit l'objectiu serà el moment de la regeneració política i sobretot de partits.

Crec que estem a prop, ara més que mai units, que a Madrid estan nerviosos i quan un està així ni pensa ni pren bones decisions, alhora que comet errors dels quals nosaltres hem de treure tot el partit possible.

VISCA CATALUNYA LLIURE !!!

Wladimir Cirera

Rubèn ha dit...

Bon raonament Txon!! Ja hem tancat dos cicles, després del 9-N encetem un 3r, a veure què ens depararà...